• raptorrent.com
 •  
  Home News Четиринадесети национален конкурс “Иновативно предприятие на годината" 2018, Победители и номинации

  Четиринадесети национален конкурс “Иновативно предприятие на годината" 2018, Победители и номинации

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Националният конкурс "Иновативно препдриятие на годината" се организира от  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН в медийното партньорство с БНТ, списание „Икономика“, икономически портал Economic.bg и Успелите.бг.

  От тази година номинираните фирми в конкурса „Иновативно предприятие на годината“ получават и правото да използват новата марка на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ - „Високи постижения в иновациите“. Победителите и финалистите ще получат възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави.

  По време на Четиринадесетия национален иновационен форум, Президентът Румен Радев връчи наградите на отличените предприятия в следните  области според въздействието на иновацията:

  За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Спесима ООД.

  Спесима ООД прави реинженеринг на използвани универсални роботи от сектор автомобилостроене. Използвайки механичната конструкция на роботите. Фирмата разработва нов хардуер и софтуер, с което пренасочва робота към изцяло ново приложение. Подходът е екологичен и спестява енергия. Спесима успешно продава в над 35 страни в целия свят.

   

  В областтаСоциална иновация” за 2018 г. с почетна грамота и статуетка се отличава Комрад Кооператив.

  Комрад Кооператив се занимава с разработка на иновативни софтуерни продукти на основата на блокчейн и изкуствен интелект. Кооперацията е основана от 16 член-кооператора. Тя създава инфраструктура за управление на децентрализирани автономни организации върху блокчейн посредством умни договори, наречена Wetonomy. Разработва и платформата Сайнет (Scynet) за създаване и трениране на изкуствен интелект, на основата на блокчейн.

  За „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2018 г. с почетна грамота се отличава Микар Иновейшън ООД.

  Микар Иновейшън ООД създава платформа за бърз скрининг и откриване на нови лекарствени молекули за предклинични изследвания за голям клас болести. Фирмата комбинира биотехнологии и информационни технологии като съкращава  селекцията и изчистването на молекулите до 1 година. Портфолиото на Микар включва 5 молекули с готовност за патентоване.

     В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2018 г. със специална награда се отличава и Тинузавър ООД.

  Тинузавър ООД е разработила образователна платформа и набор от авторски комплекти за програмиране, роботика и електроника с отворен код. Обучението се фокусира върху инженерните аспекти на програмирането. Платформата и комплектите се ползват от университети и училища в България, Канада, САЩ, Германия и Мексико.

   

  За „Качество на живот“ за 2018 г. с почетна грамота се награждава Принтиво ООД.

  Принтиво ООД специализира в 3D биопринтирането на тъкани. Компанията е създала собствен биопринтер, 5 биомастила и оригинална методология за 3D биопринтиране на костна тъкан. Иновацията на Принтиво е световна новост с приложение в медицината и стоматологията.

   
  За „Зелена иновация“ за 2018 г. с почетна грамота се отличава Байомик ООД.

  Байомик ООД е разработила композитен материал, подобен на стиропор, на базата на нехранителни земеделски отпадъци  и гъбен мицел. От него е създала напълно биоразградими опаковка и мебелна плоскост. Композитният материал се разгражда в естествени условия за 75 дни след изхвърлянето.

   


  За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се награждава Автоиконом ООД.

  АвтоИконом ООД е създател на интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, технически прегледи, застрахователни и лизингови компании. Фирмата предлага специални услуги за майки с деца и за хора с увреждания и се отличава с висока степен на иновационна оргнизация и култура.
  За „Иновация за развитие на таланти“ с почетна грамота се награждава Уеб Сървисиз ЕООД.

  Уеб Сървисиз ЕООД e разработила оригинална технология за мултикултурно учене - „Умни дечица“, за детските градини и предучилищните класове. Усвояването на материала става под ръководството на учител или родител по лек и забавен начин онлайн, чрез мултимедийни игри и тестове, текст, аудио, и илюстрации. Използва се в над 150 градини. Обучението е възможно във всякаква електронна среда – настолен компютър, мобилен телефон, таблет и интерактивна дъска.

   


  За „Иновация в креативните индустрии“ почетна грамота получава Елиъс Бо ЕООД.

  Елиъс Бо ЕООД разработва собствена Cablecam система и софтуер за задвижване на камери и обекти до 200 кг в триизмерното пространство. Решението предлага най-добри възможности в бранша за заснемане на динамични сцени и каскади с програмирано насочване. С технологията са заснети няколко световни продукции.

   

  Номинации

  в Конкурс за иновативно предприятие на годината 2018 (по азбучен ред)

   

  А Дейта Про ООД е разработила платформа за оптимизиране на събирането и самостоятелна обработка на огромни информационни масиви чрез автоматично разпознаване на „лица от особен интерес“, замесени в криминална дейност.

  Антиподес ЕООД разработва първата за България ERP система от висок клас като облачно решение, локализирано на шест езика, на цени, достъпни за малкия и среден бизнес.

  Био Уей ООД създава бизнес модел за отглеждане на гъби шийтаке в селските райони в цяла България чрез изграждането на биоферми, собственост на различни лица, работещи под едноименна търговска марка и при спазване на единни стандарти.

  Волонтайм ООД създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

  Империя Онлайн ООД разработва и разпространява мултиплатформената ролева игра Imperial Hero (Имперски герой), във версия, предназначена за рускоезичните пазари.

  КънектидБин ООД разработва решение за „умно” сметосъбиране, комбиниращо конфигурируеми IoT сензорни устройства и софтуерна платформа за осигуряване на наблюдение и управление на мрежи от контейнери за сметосъбиране в реално време.

  Майкроуебър ЦМС ООД предлага онлайн платформа с отворен код за създаване на уебсайтове, онлайн магазини и блогове, чрез drag and drop технология.

  Мейк-България ЕООД предлага патентована технология за мобилна система и композитни панели за топлоизолация на жилищни сгради и индустриални съоръжения.

  Мобайл Системс ООД (с търговска марка MobiSystems) е създател на OfficeSuite Now, крос-платформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители с вграден мейл-клиент и пдф редактор.

  Мусала Софт е водеща софтуерна компания, създала обучителния формат Learn from the masters за лица с базов или без никакъв опит, планиращи кариера в ИТ областта.

  15БГ ООД разработва 15toGO – приложение за нов начин за избиране, резервиране и организиране на споделени пътувания чрез директна връзка с туристическите агенции.

  Райд Шеър България АД (SPARK) предлага free flow услуга за споделена мобилност с електрически автомобили нова за пазарите в България, Литва и Румъния.

  Телерик Академия ООД e образователната организация с програми за подготовка на специалисти за ИТ индустрията и изграждане на дигитални знания и умения у учениците.

  Техруум ООД разработва стратегии и собствени инструменти за дигитален стандарт в строителството за различни географски локации.

  Файър АД разработва мобилния портфейл phyre - независим fintech продукт, който позволява безконтактно разплащане чрез смартфон, преводи между абонатите и дигитализиране на картите за отстъпки.

  Център за интегративна медицина (АСИМП) ООД създава протокол и програма за лечение на онкологични заболявания на базата на инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия.

   

  Галерия

   

  Bulgarian Academy of Sciences

  Банер

  През 2019 г. отбелязваме 150-та годишнина на Българската академия на науките!

  Вижте още...

  Enterprise Europe Network

  Banner

  ПРОИНО

  Banner

  Researchers' Night

  Banner