• raptorrent.com
 •  
  Home News EВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ, СОФИЯ, К-ТРИО „Учените в триъгълника на знания“, 29 септември 2023

  EВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ, СОФИЯ, К-ТРИО „Учените в триъгълника на знания“, 29 септември 2023

  E-mail Print
  There are no translations available.

  Учените от институтите на Българска академия на науките за поредна година демонстрираха научно-приложни технологии и разработки

  В навечерието на европейската инициатива Европейска нощ на учените 2023, която тази година беше отбелязана на 29.09.2023 г., Българска академия на науките, Институт по математика и информатика на БАН, Единен център за иновации на БАН и Регионален исторически музей – София, партньори по проект K-ТРИО „Учените в триъгълника на знания“, организираха разнообразна програма, изпълнена с множество демонстрации на научно-приложни разработки, забавни и образователни експерименти, постерна изложба с най-новите изследвания и проекти, по които работят учените, и вечер, посветена на историята.

  Събитието по тази европейска инициатива продължи от 16.00 до 22.30 ч. в подкуполното пространство на Античен културно-комуникационен комплекс (АККК) Сердика (Зона „Ларго“), като приветствени слова към участниците бяха поднесени от проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, заместник-министър на образованието и науката; акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките; д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и от доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионален исторически музей София – домакин на събитието в Ларгото.

  Под мотото „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“, чрез интерактивен подход, учените от институтите на Българската академия на науките предизвикаха огромен интерес към научните постижения и решения, оказващи директно въздействие върху нашето ежедневие.

  По време на събитието, гостите имаха възможност да се насладят на завладяващата атмосфера, която учените бяха създали, и да „докоснат“ науката.

  В панела К-ТРИО за ДЕЦА, подрастващите участваха в демонстрации на „Батерии и водородни технологии“ и „Електрохимични системи за зелена енергия“, „Микроводорасли и микроводораслови биотехнологии“, „Археология за деца“, представяне на проект „Игрите и играчките в Древността“, „Геологията – полезна, интересна и забавна“, „Забавната страна на химията и биологията“ и в много други интересни експерименти. В същото време в панела К-ТРИО за ВСИЧКИ участниците в събитието успяха да се срещнат с изследователи от различни научни области и да научат повече за науката и иновациите като основни движещи сили на обществото на знания. В зала 3 на АККК гражданите се запознаха с Робота Фурхат – най-развитият социален робот в света и с уменията на социално асистиращия робот Нао в логопедичната практика, с Робота за доставки KettyBot с приложение в ресторантьорството, движещ се по предварително създадена карта на помещението и избран режим на работа, с Робота за телепрезентации DOUBLE 3 – за видеоконференции, дистанционна работа, дистанционно наблюдение на пациенти, опитаха симулатор на безпилотни летателни апарати (БЛА) – в рамките на Център за компетентност „КВАЗАР“, управляваха Безпилотна авиационна система (UAS), видяха първия регистриран в България водороден електромобил, закупен за научноизследователски цели в рамките на ЦК „ХИТМОБИЛ“, участваха в Историческа вечер и във фехтовална демонстрация. В зала 1 на АККК в панела К-TRIO КОНКУРСИ: Кариерите на YES, посетителите имаха възможност да присътват на семинар на лауреатите по конкурса – постерна изложба на български участници в международни научни конкурси за ученици. В отвореното пространство на Ларгото любопитните граждани се запознаха с демонстрации на процеса на биосорбция с достъпни растения за опазване на околната среда, докоснаха колекцията от уникални холограми на исторически и културни артефакти, наблюдаваха демонстрации на магнитна левитация със свръхпроводник, съставен от итрий-барий-мед-кислород, научиха повече за изследванията и проектите, по които работят учените от хуманитарните науки в БАН. От Единния център за иновации получиха повече информация за Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network (EEN) – за интернационализация, технологичен трансфер, комерсиализация и достъп до финансиране, услуги и възможности за бизнеса и се запознаха с Платформата за сътрудничество с бизнеса – дейност по Националния план за възстановяване и устойчивост.

  Събитието беше посетено от стотици любознателни граждани и гости на столицата ни и получи широк обществен и медиен отзвук.

  ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023 се осъществява по проект 101061564 — K-TRIO 5 — Researchers in the Knowledge Triangle, HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска-Кюри“, от консорциум с координатор Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и партньори: Сдружение Форум Наука, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Бургаски университет „Проф. Асен Златаров“, Център по растителна системна биология и биотехнология – Пловдив, Институт по математика и информатика на БАН, Клуб Млади Таланти, Регионален исторически музей – София, Единен център за иновации на БАН, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

   

  Bulgarian Academy of Sciences

  Banner

  Enterprise Europe Network

  Banner

  ПОРТАЛ ЗА ВРЪЗКА С БИЗНЕСА

  Banner

  Researchers' Night

  Banner

  ПРОИНО

  Banner